Nieuwpoort

Nieuwpoort is een bloeiende jonge en dynamische kustplaats die families aantrekt die op zoek zijn naar een actieve strandvakantie. Het huist tevens de grootste jachthaven van Noord Europa.

Op enige afstand kunt u in het binnenland Nieuwpoort-Stad vinden, wat historische bezienswaardigheden bevat. De sfeer van Nieuwpoort is zeer maritiem. Het heeft veel visrestaurants, die ver buiten de regio bekend zijn. Als u wilt vissen, moet u in Nieuwpoort zijn. Zeilen, vissen en goed eten zijn de hoofdingrediënten van het dorp.

Mensen die denken aan Nieuwpoort, denken aan zon, zee en strand.

Een kustplaats die geschikt is voor families met veel verschillende recreatie mogelijkheden op of langs de zandstranden en de boulevard, wat een verkeersvrij gebied is. Een schitterend strand met veel activiteiten en knusse restaurants. Het strand is erg lang en de gemiddelde breedte is 50 meter.

Voor surfers, duikers en kayakkers is Nieuwpoort de perfecte vakantiebestemming. Nieuwpoort is een dorp met mooie watersportfaciliteiten, zoals de Jachthaven  en uitstekende zeilscholen. De zee, kanaal en spaarbekken  zijn de beste plekken om bijna alle typen watersporten te beoefenen.

Het ontstaan van Nieuwpoort-bad als toeristische badplaats kende een eigen ontwikkeling.
In 1864 werd in de duinen op de linkeroever van de Havengeul het eerste toeristische pand, nl. het Pavillon des Bains, opgetrokken. Het jaar nadien legde men de drie kilometer lange verbindingsweg tussen Nieuwpoort-stad en de zee aan en in 1869 werd despoorlijn Diksmuide – Nieuwpoort tot in de badplaats verlengd. Van 1864 – 1893 was de uitbouw van Nieuwpoort-Bad vrijwel het monopolie van jonkheer Benjamin Crombez, op dat ogenblik eigenaar van alle gronden op de badplaats. Zijn werkwijze stuitte echter op kritiek en ook het feit dat Nieuwpoort Zeebaden in die tijd tot Oostduinkerke behoorde, was een rem op de ontwikkeling van het toerisme.
In 1893 kwam hierin een kentering toen het beheer van de badplaats aan de nieuwe maatschappij “Grands Hôtels et Villas de Nieuport Bains” werd toevertrouwd.
De expansie en de vernieuwde bouwactiviteit werden onderbroken door beide wereldoorlogen, toen de badplaats in een puinhoop herschapen werd.
Bij een referendum in 1947 sprak de meerderheid van de inwoners zich uit voor eenoverheveling van de badplaats van Oostduinkerke naar Nieuwpoort. In 1949 werd dit officieel bekrachtigd.

Nieuwpoort is uniek in vergelijking met de meeste andere kustplaatsen als het gaat om het gezellige dorpsplein, omringd door een oude kerk en gezellig bars. Er kan ook genoeg gewinkeld worden. Straten zoals de Albert-I laan of de Lombardsijdestraat  kunnen worden vergeleken met winkelstraten in de grotere steden van België. Naast de bekende nationale en internationale winkelketens vindt u er ook diverse leuke kleine winkels en boetiekjes. Ook in de centrumstraten in Nieuwpoort-stad, tussen het Marktplein en de Kaai  bieden een ruim aanbod van winkels. Natuurlijk kunt u ook genieten van heerlijke Belgische gerechten in Nieuwpoort. In het centrum, maar ook op de boulevard kunt u talloze restaurants vinden. Als het slecht weer is, zijn er genoeg dingen binnen te doen. U kunt bijvoorbeeld de Kusttram nemen en  reizen naar iedere stad langs de Belgische Kust.

Omdat het dorp zich naast het estuarium van de Ijzer bevindt, is Nieuwpoort de perfecte verbinding tussen de zee en het binnenland. Plekken zoals Veurne en Diskmuide,  maar ook steden als Brugge Antwerpen en Gent  kunnen worden bezocht door te zeilen over de rivieren en de kanalen. Dit is een van de redenen waardoor Nieuwpoort de trotse eigenaar is van een van de grootste jachthavens van Noord-Europa.

Nieuwpoort is een kustplaats met een beruchte geschiedenis. Vooral de Slag bij Nieuwpoort in 1600, wordt weergegeven in veel schoolboeken. Naast dit historisch verleden heeft Nieuwpoort tradities met betrekking tot de zee en visserij. Liefhebbers kunnen dan ook volop genieten van de specifieke flora en fauna die thuis horen bij het duinlandschap. U kunt eveneens genieten van een trip naar de kust van Nieuwpoort richting Oostende aan boord van de Seastar – tevens op wandelafstand van Sailor’s Beach. Of u kunt aan boord gaan aan de ‘Yserstar’ van Nieuwpoort naar Diksmuide.